Hospital for Partners In Health (PIH) 

A two-storey emergency hospital in Haiti.  

Aerial View.jpg

 

..

 

..

 

Canteen

 

Exhibition

 

Lounge

 

Reception Lobby

 

Staff

 

Ward

 

Surgical Rm

 

Surgical Rm

 

Nurse St

 

Ward

 

Consultation

Rooms

 

Entrance

 

Entrance

 

WC

 

WC

 

Ground Floor

(Public Areas)

 

Upper Floor

(Medical Spaces)

 

..

 

..

 

Four nodes of vertical circulations connect the two floors.

 

Transparent facades offer views to the outdoors throughout the ground floor reception areas.

bubbles 2021.jpg

 

Visitors enter the interconnected organic-shaped glass public corridors. 

 

Continuous skylights bring daylight into

the interior of the semi-public waiting areas. 

 

..

Patients and staff alike can benefit from the abundant natural daylight on the medical floor.

Partners In Health planned for a new hospital to be constructed within the lush landscape of Mirebalais, Haiti. Our proposed scheme aims to integrate the variety of hospital spaces with the outdoor environment to benefit the healing process.

In designing for healthcare, our most important consideration was to compartmentalise the public, semi-public and private areas into distinctive zones, critical for sanitary control. Within a building height limit of two stories, we organised all public spaces on the ground floor and all private spaces on the floor above.

To maximise transparency with the outdoors, public activities (lobbies, corridors, and canteen) take place within interconnected organically shaped glass volumes. The private spaces (surgical rooms, wards, offices, washrooms) are each contained in a distinct enclosed volume separated from one another.

Across the two floors, four vertical circulations lead to semi-private areas (hospital reception and waiting lounges) located within interstitial spaces. Here, all users can enjoy abundant natural daylight from the skylights and views to the surrounding landscape.

Client

Partner's In Health Hospital (PIH)

Location

Mirebalais, Haiti

 

Public Clinic 

in Westmount Park

A glass pavilion.  

Reception

Sitting Areas

Enclosed

Medical Room 1

Enclosed

Medical Room 2

 

..

 

..

 

..

lobby 2021.jpg

The proposed clinic is located within the lush landscape of Westmount Park to better serve the public. This glass pavilion is 70 meters long and by-passers and patients alike are free to enter from either side of the linear public corridor. Public areas are fully transparent as the clear glass façades allow users to feel fully immersed within the park while awaiting medical attention.

 

The clinic is located at the centre of the pavilion with the public reception and waiting areas on one side and the private enclosed medical rooms on the opposite side. By creating a transparent public clinic within a park, the design aims to calm and sooth one’s journey while seeking medical help by being fully surrounded with nature.

Client

The City of Westmount

Location

Westmount Park, Montreal