Pavilion

Westmount Park
Public Clinic


  

Concept:
A Walk in the Park  

Client

The City of Westmount

Scope

Concept Design

Location

Montreal, Canada

A Glass Pavilion

The pavilion is a 70 meters long structure with two entrances open to everyone on both ends. At the centre is the public clinic with the reception on one side and the enclosed clinical spaces on the opposite.

 

A Walk in the Park

All visitors enter the enclosed yet transparent pavilion with glass on either side, allowing visitors to feel fully connected to the park while heading towards the clinic located at the centre.  

The Clinic

Upon arriving at the clinic, visitors may choose to either continue strolling back to the outdoors or enter the clinic's reception lounge.

Calming Anxieties with Nature

At the centre, spaces open outwards organically, allowing patients to lounge while awaiting medical attention. 

 

By creating a visible public clinic within Westmount Park, the pavilion aims to calm and soothe one's journey to medical attention through full immersion in nature.